MG Midget MKIII

Voor een onvergetelijke dag!

MG Midget MKIII

Een knusse auto met lekkere stoelen. Met mooi weer lekker de haren laten wapperen. Een koffer achterop. Helemaal leuk. Een charmante blikvanger op jullie bruiloft of tijdens een tourrit.

Huur deze auto!

Prijs

€295,- per dag. 

Deze prijs is exclusief de verreden brandstof en eventueel bijkomende kosten. 100 km. vrij.

Specificaties

Verhuur: zelf rijden
Model: MG Midget MKIII
Kleur: rood
Bouwjaar: 1972
Gewicht: 720 kilogram
Vermogen: 1275cc, 66pk
Transmissie: 4 versnellingen, handgeschakeld

Bekijk ook onze andere auto’s

  • Verhuur van klassieke auto's en trouwauto's
Onze auto’s

Geschiedenis

MG vind zijn oorsprong bij de Morris Garages in de jaren 20 waar William Morris en Cecil Kimber samenwerkten. Het is onduidelijk vanaf wanneer de echte MG productie startte, maar vanaf 1923 werd het MG “Octagon” logo zichtbaar, nog vastgelegd door Morris Garages in 1924. Vanaf 1928 werd het merk groot genoeg voor een aparte tak en werd The M.G. Car Company opgericht.

In 1935 verkocht Morris MG (toentertijd was het bedrijf privé bezit) weer terug aan Morris Motors om in 1952 mee te gaan in de fusie tussen Morris Motors Limited en The Austin Motor Company Limited. Het bekende BMC (The British Motor Corporation Limited) was geboren. Verschillende fusies en aftakkingen zouden nog volgen. Merken als Triumph, Jaguar, Rover, MG, Austin en Morris komen allemaal onder 1 grote moederoperatie te vallen, British Leyland. Ook onze Midget werd onder BL geproduceerd, alhoewel de eerste Midget nog uit de keuken van The MG Car Company kwam.

De 1ste “Midget”

De Midget naam vindt zijn oorsprong nog bij The MG Car Company in 1929 en was geïnspireerd op de Morris Minor. De ontwikkelingen gingen erg hard in de jaren 30 en leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van de MGA. Omdat de auto zo was gegroeid vond men de naam “Midget” niet meer passend en de naam werd losgelaten. De MGA was echter een veel grotere auto en duurder in aanschaf en onderhoud. Veel MG liefhebbers stapten daarom over op de kleinere en goedkopere Austin Healey Frogeye Sprite.

In 1961 werd de “moderne” Midget gelanceerd. Sommigen zeggen ook dat hier pas de periode begint van de Midget die we bedoelen als er tegenwoordig over gesproken wordt. Een kleine, wendbare sportauto, tegen een vriendelijke prijs. Hij werd gebaseerd op de Austin Healey Sprite MkII (die op zijn beurt weer van de bekende Frogeye afstamde). Eigenlijk waren de twee auto’s identiek, maar had de MG Midget meer chromen details en zou de “luxere” variant zijn. Opvallend detail is dat hij geen externe deurhendels had; fraai in design maar onhandig in gebruik. De 1.0 liter motor werd enthousiast ontvangen, maar toch alweer snel doorontwikkeld. Grote veranderingen kwamen in 1964 met een meer comfortabele cockpit, ramen die open en dicht gingen, verlichting in de flanken; beter werkende en duidelijke instrumenten in het dashboard, afsluitbare deuren en spaakvelgen. Het onderstel werd aangepast aan de achterzijde om zo een beter rijgedrag te krijgen. Het motorblok werd wat opgevoerd tot 59pk door een ander inlaatspruitstuk, grotere inlaatkleppen en beter geflowde poorten in de kop…..De Midget was ver gekomen van de simpele, goedkope sportauto die hij ooit was!

Latere technische ontwikkelingen

Tussen 1966-1974 werd er niet veel verder door ontwikkeld, op esthetische kenmerken na. Sterker nog, de motor kreeg een upgrade met de versie van de Mini Cooper S, maar dan wel de langzame versie…. De Midget mocht immers niet sneller worden dan de MGB Vanaf 1968 werden de spaakvelgen vervangen door Rostyle velgen als standaard, met spaakvelgen nog beschikbaar als optie. Bij velen favoriet- werden in 1972 de wielkasten rond zowel voor als achter. Andere kenmerken uit die periode zijn het gebruik van veel mat zwart, verschil in bumper design met de grote wijziging in 1974 naar een zwart, rubberen, sterk energie absorberende bumper en de 1498cc 65bhp motor van de Triumph. Deze introductie kwam naar aanleiding van de veiligheids- en emissievoorwaarden in de Verenigde Staten; een belangrijk export gebied voor MG. In deze tijd kwam ook de vierkante wielkast aan de achterkant terug en werden de spaakvelgen van de optielijst gegooid. In 1979 stopte de productie van de Midget voor altijd.

De ontwikkelingen hebben gedurende de volledige productietijd van 1929-1979, exact 50 jaar. Verschillen zijn er dan ook zeker te zien tussen de verschillende periodes. Hieruit kan je herkennen wat jouw Midget origineel maakt. Zo zouden spaakvelgen op onze Midget uit 1977 wel gek zijn.

[1] https://www.teenytinycars.nl/geschiedenis-en-techniek-mg-midget/